top of page

Strast do izdelave

MOJA ZGODBA

Kako in zakaj

Več

LJUBIM RIBICE

​Pred 16 leti sem prvič obiskala otok Vis sredi Dalmacije. Tam se je začela moja zgodba z ribami. Vsako leto tja hodimo na robinzonske počitnice, kjer nimamo elektrike. Tam se najde čas za ustvarjanje. 
Na Visu je svetilničar v uvali Stončica, ki rezlja ribice iz lesa, ki jih ponosno nosijo vsi višani. Moja tiha želja je bila, da si kupim to čudovito ribico, ki me bo celo leto spremljala, tudi ko nisem na morju. Svetilničar Ičo mi je ni prodal, ker jih je delal večjo količino za neko poroko. Zelo žalostna sem se vsedla na samotni plaži, vzela v roke oster švicarski nož in izpod mojih rok je nastala prva riba. Presenečena sem bila sama nad seboj: JAZ TO ZNAM. Sama sem si naredila verižico z ribico iz naplavljenega lesa. Čez nekaj let sem od prijateljice, ki živi na Visu ribo svetilničarja dobila v dar, ki jo vedno nosim in je moja zaščitnica.

Od takrat naprej sem rezljala ribice za nakit. Pred petimi leti pa sem začela izdelovati dekorativne, unikatne in uporabne izdelke v obliki ribic iz slovenskega lesa: podstavek za kavico, kozarec, za vročo posodo, deske za narezke, obešalnike za nakit in ključe, obeske za ključe, svečnike, inštalacije in razne druge dekoracije za dom. Poleg ribic so v moji ponudbi še srčki. Lansko leto sem ponudbo razširila in tiskam tudi majice ter predpasnike z ribicami.

Moji izdelki so primeri kot darila za rojstni dan, poroko, vselitev, obletnico ali samemu sebi. Lansko leto so bili izdelki  RibaAlenka tudi poslovan darila ob novem letu kar nekaj podjetjem. 

Pri lokalnem mizarju Pavletu Cimerman (Mizarstvo Tema) na Lavrici, kjer uporabljam v njihovi delavnici že skoraj vse stroje, dobim tudi veliko lesa in znanja za svoje delo. Riba Alenka - ime blagovne znamke izvira od tu. Pavle si je v telefon shranil mojo številko pod ime Riba Alenka - to je to, blagovna znamka je bila rojena.

Veliko prijateljev mi stoji ob strani pri razvoju in promociji unikatnih, lesenih, uporabnih in dekorativnih izdelkov RibaAlenaka - vsem sem iskreno hvaležna. Brez podpore in pomoči mojih domačih in prijateljev nebi bilo takšnega uspeha.

Obiskujem razne art sejme po Sloveniji in tujini. Imam s.p. z imenom RIBAALENKA in spletno trgovino http://www.ribaalenka.com/, www.ribaalenka.etsy.com, www.facebook.com/ribaalenka in https://www.instagram.com/ribaalenka/. Ribice se lahko kupijo tudi v Mariboru in Ljubljani, največ pa jih je na izbiro pri meni doma na Lavrici. 

Najraje grem ribice prodajat na morje. Lansko leto so bile ribice na razstavi Čar lesa v Cankarjevem domu​, ki se je preselila tudi v Mestno hišo v Ljubljani, v juniju pa je bila tudi v Arboretum, za tem pa tudi na Fakulteti za arhitekturo. Pohvalila se bom, da so ribice izbrane tudi za protokolarna darila.

Letos bo četrtič, ko se bom pod vodstvom prof. dr. Dragice Čadež udeležila kiparske delavnice v Šmartnu ob Paki. Lansko leto sem si kupila svojo motorno žago za kiparjenje. Ne boste verjeli, tudi tam oblikujem ribe. Očitno sem to jaz - RIBA. Mentorica me je vztrajno vzspodbuja,da izdlam kakšno skulpturo, ki ne bo riba, jaz pa ne morem iz svoje kože.

Izvajam tudi delavnice sitotiska na majice. Tiskamo z različnimi vzorci (ribe seveda), z že pripravlejnimi šablonami. Z vzorci se lahko sestavijo zanimive različne kompozicije, spoznava se tudi efekte tiskarskih past. Udeleženci na delavnici dobijo podrobne informacije ter znanje za samostojno tiskanje. Najvčekrat izvajam delavnico za otroke ob praznovanju rojstnega dne oz. za promocije posameznih podjetij (tiskanje sove Metode Skovik za Pivovarno Laško na vsakoletni akciji Gremo v hribe). Udeleženci si  potiskajo svoj izdelek po želji. 


Riba simbolizira blagostanje, srečo in svobodo, zato sem prepričana, da vam lahko izpolni tudi kakšno skrito željo.

bottom of page